Witam ponownie, dziś zwracam się do Was o pomoc w wybaniu myjki ciśnieniowej.Poszukuję takowej by szybko i sprawnie czyścić mojego Kairka :lol: W związku z tym mam kilka pytań, do Was:
1. Co do firmy to raczej nie mam watpliwosci, że bedzie to Karcher chyba,ze znacie jeszcze jakąs inna dobrą.
2. Na co zwrocić uwagę jesli chodzi o parametry,tak jak wspomniałem myjka mi jest potrzebna praktycznie tylko do mycia auta.
3.Chcialem,zeby owa myjka miała podajnik srodka czyscacego wbudowany-tak jak na myjniach widzę :szeroki_usmiech , w zwiazku z tym może ktos z Was korzysta z tych płynow i wie jak to sie ksztaltuje-ile płynu idzie na jedno mycie itd.
TO chyba wszystkie pytania,jesli ktoś z Was ma jeszcze jakies cenne rady ktore przydadza mi sie przy zakupie myjki to poproszę :wink:
Pozdrawiam i z gory dziekuję.
[ Dodano: Sob 20 Sty, 07 13:01 ]
Jeszcze jedno,na myjka chciałbym przeznaczyć jakieś 250zł do 400zł.
Za te kwoty nie dostaniesz nic sensownego...
:roll:
sam byłem zanabyłem drogą kupna cóś takiego w zbliżonej kwocie i teraz leży sobie :evil:
a ja dalej tradycyjnie myję..
czyli spłukanie zanieczyszczeń luźno związanych silnym strumieniem z węża i potem gąbeczka z szamponikiem i potem znowu płukanko...
nie łudź się, że umyjesz tym dokładnie nawet z użyciem środków dodawanych do mycia... :P
zawsze będą potrzebne szmata lub gąbka... 8)
Ja jestem zadowolony z myjki karchera ,ale dalismy za nią 1700 zl , ale chodzi pięknie regulowane cisnienie od chyba 30 do 150 atmosfer , a takich zabawek za 250-400 zl to w ogóle nie kupuj.
Tak jak koledzy napisali, myjka za 300 - 400 zl to może posłuzyć do spłukania piany ;/, czyli porazka :P, lepiej kupić wąż ogrodowy hehe
Wieć naprawde sensowna myjka powinna posiadać pompe aluminiowa lub mosiężna, w zadnym wypadku plastikowa jak ma Ci to slużyć.
Regulowane ciśnienie conajmniej 80 -100 atmosfer i wyżej ;/ ( full wypas to z pogrzewaniem do silnie zabrudzonego auta jak znalazł dużo szybciej schodzi brud[ ale to juz sa kosmiczne ceny hehe])
Uzywam jakiegoś plynu do mycia silnie zabrudzonych powierzchni (wlewam do pojemniczka na detergenty i pryskam ) ;/ za baniak 5 l koncentratu dalem chyba 50 zl :|, ale efekt taki ze jak splukam tym auto, poczekam i potem przelece zimna woda to nie musze poprawiac ;/ tylko dość dlugo to plukam bo jest to koncentrat i sie pieni
Victus Smart 131 TSS ja taka myje ;/
Skoda Octavia II Elegance BKC 1.9 77kW 105KM/240Nm
Skoda Octavia I Celebrate ASV 1.9 VP 81kW 110KM/235 Nm
lonerr, widze, ze ceny okolo 800zl, czyli tyle wystarczy by dalo sie tym juz umyc autko? ja juz tez mam dosyc recznego mycia :idea:
Tak, ale przeczytaj pod spodem, że pryskam auto środkiem na silnie zabrudzone powierzchnie (koncentrat), odczekam i bezproblemowo sie zmywa, ale trzeba troszke potrzebac ta woda po autku ;/. Jak masz np: przyschniete gówna pfff takie od zwierzat to pare chwil trzymasz ta lance i pryskasz, 130 atmosfer to nie jest wiele , no i zimna woda. Ale da sie umyc felgi na zime alumy jak mylem, też tym plynem ale to juz samym koncentratem splukalem, pedzelkiem zeby puscił brud no i Karcherem żeby domylo no i wygladaja ladnie .
Skoda Octavia II Elegance BKC 1.9 77kW 105KM/240Nm
Skoda Octavia I Celebrate ASV 1.9 VP 81kW 110KM/235 Nm
piotrek_os, szkoda kasy, jest to myjka z plastikową klejoną głowicą tzw. jednorazówka
moje zdanie w sprawie myjek jednak jest takie (choć trochę dziwne ze względu że jestem sprzedawcą i serwisantem tego typu sprzętów) że sam wolę pojechać na myjnię i za 20pln zrobić mycie z woskiem, chłopaki wymyją, osuszą samochód a ty stoisz z łapkami w kieszeniach i sobie patrzysz - nie trzeba rozkładać i składać tego całego grajdołu, nie martwisz się o ewentualny (drogi w przypadku myjek serwis) i nie robisz sobie kałuży na podwórku (w okresie zimowym lodowiska)
no ale to jest moje zdanie
piotrek_os, szkoda kasy, jest to myjka z plastikową klejoną głowicą tzw. jednorazówka
moje zdanie w sprawie myjek jednak jest takie (choć trochę dziwne ze względu że jestem sprzedawcą i serwisantem tego typu sprzętów) że sam wolę pojechać na myjnię i za 20pln zrobić mycie z woskiem, chłopaki wymyją, osuszą samochód a ty stoisz z łapkami w kieszeniach i sobie patrzysz - nie trzeba rozkładać i składać tego całego grajdołu, nie martwisz się o ewentualny (drogi w przypadku myjek serwis) i nie robisz sobie kałuży na podwórku (w okresie zimowym lodowiska)
no ale to jest moje zdanie
ja tam wole po swojemu umyc auto....a nie w 5 min.....i później są łatki....jezeli taka myjka ma 2lata gwarancji to moze i tyle wytrzyma. Przeciez codziennie nie bede jej uzywał.....
http://www.allegro.pl/item535402642_karcher_2_08plus_kpl_za_239zl_fv_gwa rancja.html co sądzicie o tym?
Mam taką w domu już 3 lata. Opłukuję nią nieraz auta. Używam jej głównie do mycia kostki przed domem. Samochód myję na myjni przeważnie z powodu braku czasu. A jak konkretnie muszę umyć auto no to wtedy myję jednak ręcznie. Tą myjkę można użyć do spłukiwania auta niż do mycia.
CIS73, a jakie urzadzenie bys polecal? Chodzi mi aby bylo bezawaryjne, z mozliwoscia regulacji ciesnienia z mozliwie wysokim max cienieniem (zawsze mozna wtedy do czyszczenia kostki brukowej zastosowac, lub tzw hydroblastingu przed malowaniem plotu na dzialce). Czy tylko Karcher jako firma jest OK, czy sa jeszcze jacys inni producenci? Na co zwrocic uwage podczas zakupu. Dojrzalem, ze glowica nie ma byc plastikowa czy cos jeszcze?
AndiT, dobre profesjonalne urządzenia zaczynają się od 2kzł, więc nie wiem czy jest sens wydawać taką kasę na domowe (amatorskie) potrzeby ...
Zamieszczone przez piotrek_os
http://www.allegro.pl/ite..._gwarancja.html co sądzicie o tym?
Nie wiem, ile to popracuje, ale niech starczy na 20godz. to już się nam zwróci koszt myjni, a jak każdy wie lapiej niż sami żadna myjnia nam nie umyje
Zamieszczone przez AndiT
Czy tylko Karcher jako firma jest OK
Z tym też tak nie do końca, zależy z jakiej linii ...
Zamieszczone przez AndiT
czy sa jeszcze jacys inni producenci?
Oczywiście: np.: Kranzle, Wap, Lavor, itp. ale najczęście w hipermarketach znjadziesz linię ogrodową Karcher i Wap. (przynajmniej ja się z takimi spotykam)
Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...
Ponieważ swego czasu pracowałem na myjni samochodowej i "liznołem" troszkę tematu myjek samochodowych postaram się troszkę wyjaśnić spraw związanych z tego typu produktami.
Mianowicie jeżeli ktoś chce być ze sprzętu zadowolony przez lata (nie pomyliłem się) musi wydać pieniądze i to dość spore.
Najniższa półka cenowa w tego typu myjkach może być zastąpiona, tak jak koledzy piszą, gumowym wężem i dobrą końcówką. Ciśnienie jakie wytwarza mały Karcher jest za małe żeby było efektywne przy myciu samochodu. Trzeba przyłożyć lance na niebezpieczną odległość 3-6 cm od lakieru żeby był widoczny efekt. Stanowczo nie polecam bo za takie same pieniądze umyjesz samochód na myjni ręcznej.
Średnia półka cenowa już prezentuje się ciekawiej i jest w czym wybierać. Do średniej półki można zaliczyć dobre myjki bez podgrzewania wody ale już na aluminiowych wykończeniach, długich wężach i innych akcesoriach. Jednak bez większych regulacji i możliwości "szalenia".
W tej kategorii można kupić TO.
Niestety jak już sami zobaczycie jest to ponad 3000 zł. Dla niektórych wiele, dla niektórych w sam raz, a dla innych niestety po za zasięgiem. Plusem tej myjki jest zwijany wąż który na 100% przyda się w użytku domowym.
Nie będę pisał o kategorii cenowej MAX bo nie ma sensu. W użytku domowym tego typu urządzenia nie znajdują często zastosowania albo są wykorzystywane raptem w kilku procentach.
Jest jeszcze jeden dość istotny temat. Najtańsze produkty firmy Karcher niestety lubią być "podrabiane" oraz sama firma nie przykłada się do jakości tych urządzeń. Inaczej pisząc - jaka cena taka jakość. W tym przypadku się to sprawdza.
Dodam jeszcze że na myjni ręcznej pracowałem ponad rok czasu i mieliśmy tylko dwie awarie tego typu urządzeń. Koszt naprawy pompy (to się właśnie zepsuło) około 500 zł, nowa na pewno jest droższa. Trzeba wziąć jeszcze pod uwagę że Myjki na myjniach pracują prawie codziennie po 12 z krótkimi przerwami. Ich jakość i staranność musi być dobra.
Była O1 która uratowała życie Silnik 2.0 APK - BRC Sequent 24
Była O1 Kombi 1.9 TDI AHF
President Johny II ASC + President
Jest Mondeo MK4 1.8 TDCI powered by HEKO
Dzieki zurcio i albus_lupus. Macie 100% racji. Czyli moje marzenia rozwialy sie :x , a ja tak myslalem, aby tanio kupic cos, co wykorzystam do hydroblastingu plota, bo strasznie nienawidze szczotka druciana tego robic, a na dokladke ten plot jest zlosliwy i po kazdej zimie rdzewieje na nowo :evil:
Jesli koszt maszyn profesjonalnych jest taki jak mysle, to faktycznie nie oplaca sie ich kupowac do domowego zastawowania.
Malowanie plota to jeden raz na rok. (dalej bede musial robic to sam)
Mycie auta realnie to jakies 1.5 razu na miesiac (w stosunku rocznym, bo zima mniej).
Czyli za mycie na myjni 18x20pln= 360 pln
Dodajac do tego zaoszczedzony czas to koszta te, na tle kosztow profesjonalnego sprzetu wygladaja calkiem sympatycznie.
albus_lupus jesli moglbys wymienic tutaj jakies polecane przez Ciebie firmy, ktore produkuja dobry sprzet do mycia wysokocisnienowego to byloby fajnie.
Zawsze jak bedzie ktos przegladal ten watek w przyszlosci, to znajdzie tu zrodlo wiedzy.
Dodam jeszcze że na myjni ręcznej pracowałem ponad rok czasu i mieliśmy tylko dwie awarie tego typu urządzeń. Koszt naprawy pompy (to się właśnie zepsuło) około 500 zł, nowa na pewno jest droższa. Trzeba wziąć jeszcze pod uwagę że Myjki na myjniach pracują prawie codziennie po 12 z krótkimi przerwami. Ich jakość i staranność musi być dobra.
Tylko, że pracowałeś na urządzeniu zimnowodnym za ok.8kzł albo na gorącowodnym za 12kzł.
Jak macie do wydania troche więcej pieniążków polecam coś takiego, do użytku domowego napewno wystarczy, moze nie ma bębna do zwijania węża, ale jest mała, poręczna i wystarcza
Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...
Szkoda że nie ma podanych cen bo parametry są całkiem niezłe no i możliwość regulacji ciśnienia - bardzo przydatna sprawa w domowych warunkach.
Chodziło Ci pewnie o podgrzewanie wody na ON, silnik :arrow: elektryczny
Podgrzewanie wody przez silnik spalinowy na ON. Pompa ciśnienia itp ... elektryczne.
albus_lupus, nie obraź się, ale mylisz chyba pojęcia
Podgrzewanie wody w myjniach gorącowodnych działa na zasadzie wymiennika. Na wlocie do kotła (który jest opleciony dookoła spiralą :arrow: wężownicą) umiejscowiony jest wentylator + palnik, który poprzez pompę paliwa, najczęściej umiejscowioną po drugiej stronie silnika elektrycznego (po drugiej stronie jest pompa wody), wtryskuje ON do komory spalania i poprzez elektrody następuje zapłon.
Woda krążąca w wężownicy zostaje podgrzana i odprowadzona na zewnątrz.
Wszystko to jest zasilane poprzez elektryczny silnik (najczęściej trójfazowy).
Samo paliwo ON służy tylko do podgrzania wody, natomiast nie do napędu silnika spalinowego.
Sorki za OT, trochę technologii
[ Dodano: Sro 28 Sty, 09 18:22 ]
Mam trochę doświadczenia w tym temacie, od prawie 10 lat sprzedaję i serwisuję takie urządzenia.
Calkiem calkiem to jest , szkoda tylko, ze jakby nie patrzec to zawsze wychodzi wydatek powyzej 2 tys pln, wiec do garazu aby raz na jakis czas to urzyc to raczej z kosztowego punktu widzenia nie nadaje sie.
Komentarz